събота, 26 юни 2010 г.

Гръцка Митология: Легендата за Пегасус

Пегасус е красивият кон с криле от гръцката митология. Той е бял жребец, за когото гърците вярвали, че носи мълнии и други оръдия на Зевс. Пегасус е много почитан и според гръцката митология е участвал в много древни битки. Хвърлете поглед на неговата история.





Раждането на Пегасус

Гърците вярват, че богът на морето - Посейдон се влюбил в Мадуза, пазителка на храма на Атина. Веднъж Посейдон съблазнил Медуза в храма, а Атина като разбрала какво се е случило се ядосала и за да накаже Посейдон проклела Медуза да се превърне в чудовище с отвратително лице и със змии за коса. Според проклятието всеки, който погледнел лицето й, щял да се превърне в камък. Медуза била наказана да живее на изолирания горгонов остров.


Според гръцката митология Пегасус е изскочил от кръвта на Медуза, когато Персеус - син на Зевс и Данае, я убива. От горгоновия остров Пегасус отлита на планината Хеликон и за него започват да се грижат деветте музи. Този крилат кон е едно от най-красивите създания, които някога са виждали древните гърци.


Легендата за Пегасус

Много години по-късно, Атина намира Пегасус и го подарява на гръцкия герой - Белерофон, като му дава и златни юзди, за да може да опитоми жребеца. Веднъж, когато Пегасус пасял около бреговете на един поток, Белерофон метнал юздата върху него и след като го опитомил двамата станали неразделни приятели и яздели над седемте планини и морета.

Пегасус бил по-бърз и от вятъра благодарение на него Белерофон успял да победи Химера, чудовището с три глави. Успехите обаче направили Белерофон арогантен и той решил, че трябва да стигне и до планината Олимп, домът на боговете.

Зевс, царят на боговете, наказал Белерофон да падне от седлото. Пегасус обаче бил приет добре и станал любимият кон на Зевс, който го използвал, за да му носи оръжията.

Пегасус и Персеус, синът на Зевс, станали приятели. Веднъж докато яздели над Средиземно море мернали красива девойка, завързана за скала и водна змия, искаща да изяде момичето. Това била Андромеда, дъщерята на кралицата на Етиопия. Тя им разказала, че майка й я дала за жертвоприношение на морската кралица, за да може да предпази Етиопия. Персеус я спасил от змията и скоро след това те се оженили.


Атина, гръцката богиня, дарила Пегасус със златна юзда, за да може да се бори със злото. По-късно го завела до Юпитер, където той теглел каляската му. Аврора, богинята на зората, понякога яздела Пегасус, за да може да сменя настъпването на деня и нощта. Боговете обичали жребеца.

Като награда за неговата служба Зевс създал съзвездие за крилатия кон в деветото небе на земята.

Няма коментари: