неделя, 21 ноември 2010 г.

Тайните на българските торент тракери

Тайните на българските торент тракери
Когато ГДБОП тръгна да се разправя с торентите, собствениците им едва ли не станаха медийни звезди. Сега обаче, никой не говори нищо за тях, а въпроси има много.
Проблемът с авторските права сякаш остана на страна и всички необезпокоявани си теглим спокойно филми, музика и игри от там.
Легални ли са?
Колко са легални и колко не са, още не е ясно, няма общо становище на европейския съюз. По целият свят развлекателната индустрия се бори с торент тракерите, съдят се хора, но така и не се стига до генерални мерки за окончателно и безвъзвратно спиране на големите тракери. Така например, на няколко пъти се е налагало ThePirateBay(най-големият световен тракер, физически намиращ се в Швеция), да бъде спиран, но колкото и глоби да е отнасял, на днешна дата отново е на линия.
Същото се бе случило и с нашенската Арена, но и тя изплува и си е още на мястото.
Поради проблемите с властите тук, сървърите и на Замунда и на Арена се намират в чужбина. Преди време имаше и други български тракери, но по една или друга причина бяха спрени.
Сега са на мода сайтовете тип „Mininova.org” – те не са торент тракери, просто използват торентите на истинските такива.



Представителят на Мининова у нас е http://nanoset.net . Той е онлайн от няколко месеца, но вече е добил известна популярност сред хората.

Хубавото при него е, че не се изисква регистрация, за преглеждане и сваляне на торенти. За сравнение и в Арена и в Замунда регистрациите са задължителни, като при вторите, регистрирането на нови потребителисилно се ограничава.

Наносет ползва чужди тракери, вероятно без тяхно позволение. Така например, когато пуснете да теглите някой филм от там, вие не го теглите благодарение на Наносет, а ползвате „услугите” на Замунда, Арена или друг тракер.

Има разлика между самия сайт и тракера. Тракерът е специален сървър, който се съхранява всички торент-файлове на цялата система. Неговото предназначение е да получава, обработва и предава данните, използвани от клиентите за осъществяване и отчитане на обмена между потребителите – напр. кой е свалил даден торент, колко от съответното съдържание е свалено/качено, включен ли е в момента към системата, ако да – какво сийдва и т.н.
Поради тази причина, че нямат собствен тракер, сайтовете като Мининова и Наносет носят доста по-малка легална отговорност. А понеже не е нужна регистрация за преглеждане на торентите, файловете им се появяват и по търсачките като Гугъл, поради което печелят солидно количество трафик.

Какви са тези Team Movies, Team Games… ?

 
Отборите на двата нашенски тракера – Замунда и Арена се занимават с пълненето на сайтовете с търсени игри, филми, компилации от музика и така нататък.

Интересното е, че вършат този труд напълно безвъзмездно.
Защо ли изобщо се занимават? Сигурно за слава, престиж или може би са по-привилегировани от обикновените потребители.
Странно е, но и за тези „постове” има някаква конкуренция, въпреки че изискванията, да се присъединиш към един такъв екип са сериозни.
Откъде взимат филмите, игрите…?
Отговорът е прост – от други торент тракери. Едва ли някой от техните ‘отбори’ ходи в киното да снима с камерата, това се прави отново от разни екипи, но чуждестранни, тъй като у нас представянето и на филмите и на игрите обикновено се случва доста по-късно, отколкото в САЩ, например.Гледане на филми онлайн?!

Да, и тази услуга вече се предлага(продава). Това, разбира се, е много далеч от закона, но явно от сайтовете, на чиито сървъри са филмите, си „измиват ръцете” като казват, че тези филми, музика и така нататък се качват от трети лица(потребители).
Сайтът, който работи с arenabg и nanoset.com е rapidadd.com. Всъщност, какво му е толкова незаконното, data.bg върши същото от зората на българския интернет.
Уловката е, естествено, в SMS-a, който трябва да изпратите, за да може да гледате/изтеглите филма от техните сървъри. Тук пак има леко заобикаляне на закона, тъй като тези 2,40лв., които давате, са за абонаментен план от 20 дни за теглене от сайта, а не за да можете да гледате определен филм. Иначе би излязло, че пиратското копие се продава, и сайтът лесно би попаднал под ударите на закона.


Рекламна политика.


Политика си е много силна дума. На началните си страници, и Арена и Замунда нямат нищо друго, освен реклами. Естествено, има и някои по-скрити.
Такива са RSS фийдовете (връзки към статии) на български онлайн издания. Тези издания изкупуват трафика на тракерите на „преференциални” цени.
Тези информационни сайтове също имат реклами на тях, което означава, че трафикът се продава още веднъж, но поне двойно по-скъпо. Техните рекламодатели смятат, че си купуват таргетирани посетители(такива, които се интересуват от определен вид информация или са склонни да купят някакъв продукт или услуга), а всъщност голяма част от хората идват от торент-сайтове… и със сигурност нищо не им се купува.
Замунда мами Адсенс. Adsense-Adwords на Google е най-печелившата рекламна мрежа, явяваща се посредник между рекламодатели и публикуващи реклами сайтове по цял свят.
Реклами на Адсенс обаче, не могат да се поставят на торент сайтове.

Изглежда от Zamunda.net са решили, че не могат да оставят тази „златна мина”, без и те да припечелят нещо от нея. Поставили са линкове в най-долната част на сайта(наричана по принцип футър). Тези линкове(на български: ‘връзки’) са към други сайтове, които не съдържат почти нищо повече освен реклами на Гугъл. Един такъв линк, който в момента на писането на тази статия е видим в zamunda.net е lichno.net/game(озаглавен в торент сайта с подвеждащите „Безплатно сваляне” или „Голи Мацки”). Когато потребителят се озове там, вижда някаква игричка и реклами. Ако желае може да си поиграе (като така прави импресии, които намалят CTR в Адсенс – това е жизнено важно, за да не ги усетят от Google), ако пък не кликне никъде за определено време, потребителят бива пренасочен към друг ‘истински’ сайт, вероятно собственост отново на zamunda.
Печалба.

Всекидневно торент тракерите реализират огромно количество трафик. Според неофициалната статистика на Alexa.com, Zamunda.net е петият най-посещаван сайт в България. Преди него са vbox7, Google, Facebook, а след него abv.bg.

Arenabg.com пък е на 13-то място.
Това означава, че Замунда.нет се преглежда от 500 хиляди до 1 милион посетители всеки ден.
Изчисление на приходите им е трудно да се направи, но взимайки предвид количеството трафик и наблъсканите реклами – поне няколко хиляди лева дневно.
Когато ГДБОП погна Арена-та, беше установено, че сайтът е изкарвал над100 хил.лв. месечно само от SMS-и.
Странно е при това положение, защо трудът на екипите по качване на филми и игри не се заплаща. Тракерите нямат и особено големи разходи.

Предполага се, че понеже работят с българската рекламна мрежаEasytrader, от тези им приходи се удържа данък 10%. Това си струва да се провери.

Няма коментари: