сряда, 2 юни 2010 г.

Хамбург – модерният град с голямо културно наследство















Въпреки че играе втора цигулка в културния образ на страната (след Берлин), Хамбург заражда своя собствена марка на космополитна свежест - с огромно турско население, територии от гейове и модни центрове - които се смесват с претенциозни ресторанти и влажни подземни клубове. Къде другаде освен в този главен град може да разглеждате витрините за диамантени огърлици на Cartier и то през деня в бедняшкия квартал, в който през нощта има пънкари и рокери?
Много от живота в Хамбург се случва покрай водата, особено покрай Binnenalster (Вътрешен Alster), запълнено от лебеди езеро, което е оградено от бляскави хотели и луксозни бутици. Но вие няма да бъдете единствения турист там. Към място с по-малко хора, вървете на север към Aussenalster (Външен Alster), голямо езеро, обградено от паркове и дървета. Ако времето е хубаво, ще откриете много хамбургчани в A. Mora (www.a-mora.com), ново кафене на ъгъла на малък яхт-клуб. Там можете да наблюдавате как двойките си вземат платноходки.
За да видите разнообразието на Хамбург, разходете се надолу по улица Lange Reihe, зад Hauptbahnhof в Хамбург - централната гара. Тясната алея е дом на азиатски пазари, близкоизточни туристически агенции и шествие от многоцветни флагове за достъпни за гейове кафенета и фризьорски салони, които имат американизирани имена като Cut'n Cruise. Също така проверете Koppel 66, фабрика, която подслонява 15 майстори.
Военноморската флота на рибарски лодки и изгряващи млади готвачи помагат да се поддържат местните специалитети като Aalsuppe (супа от змиорка) извън менюто. Между ресторантите, за които се говори най-много е Das Weisse Haus, който е собственост на известния телевизионен шеф Tim Mälzer - познат като Джейми Оливър в Германия.
След като падне нощта, всички шосета сякаш водят до Reeperbahn в района St. Pauli, улица, която ще накара дори старият Таймс скуеър да изглежда като Дисниленд.
Въпреки че не е толкова изискан, колкото беше някога, China Lounge (www.china-lounge.de) все още привлича големи тълпи от хора.
Избегнете тълпите на Hamburger Kunsthalle, градския музей мултиплекс. Въпреки неговата огромна колекция, той е с безплатен вход за щастие на туристите. На горния етаж ще откриете стари и съвременни майстори - от Бертрам до Пикасо. На долния етаж, в края на дългата скулптура на Jenny Holzer L.E.D., е крилото за съвременни изкуства, с немски величия като Герхард Рихтер.
В самия град има град, който се е появил в бившите квартали край пристанищата, които се простират на повече от 3 километра по река Елба. То е известно като HafenCity и новото градче се очаква да удвои населението на централен Хамбург с 5500 апартамента на бреговата ивица, лъскави офиси и стъклена концертна зала. Всичко е само наполовина завършено, но любопитните германци предприемат тричасова обиколка, за да разгледат бъдещето на града.
Само на север е Speicherstadt или Storehouse City, архитектурно любопитство, което прилича на промишлен братовчед на Венеция, с неговите Wilhelminian, вилхелмински тухлени складове, стоманени надлези и подобни на улици канали. Складовете са били до голяма степен неизползвани, но ако отидете покрай павираните места на района, можете почти да си представите дните, когато Хамбург е бил център на търговията с кафе, подправки и килими.
Можете да отскочите и до S-Bahn до BallinStadt, музей, който издирва пет милиона европейци, които емигрираха от Америка от това пристанище.
Сред останалите известни музеи в Хамбург са "Spicy's" - музеят на подправките, намиращ се в Шпайхерщат, Конценрационният лагер Нойенгаме, Музеят на еротичното изкуство, Етнологическият музей.
Хамбург е известени и със своите шест кули - кулите на петте основни църкви и кулата на кметството. Църквата Св. Михаил - или "Михел", както е известна в Хамбург - е емблемата на града. Св. Николай е друга известна хамбургска църква. Разрушена по времето на Втората световна война, днес в нея не се извършват служби, а играе ролята на мемориален паметник на войната.
Кулата на кметството е светската противоположност на църковните кули. Сградата на кметството е построена през 1897 г. и има общо 647 богато украсени зали и стаи. На гърба на кметството се намират сградите на хамбургската борса и търговската палата.
Телевизионната кула се смята за най-високата сграда в Хамбург. Тя носи името на Хайнрих Херц и е висока 279,8 метра. Най-старата сграда се намира извън същинските граници на града - това е морският фар на остров Нойверк, построен през 1330 г.
Други забележителности на Хамбург са рибният пазар, Репербан - централната улица в квартала на червените фенери Санкт Паули, зоологическата градина Хагенбек - първата в света без клетки за животните, Югфернщийг - една от централните улици на града, главната търговска улица Мьонкебергщрасе, множеството търговски центрове и пасажи.
Многобройните паркове и зелени площи правят Хамбург един от най-зелените градове на света. Предпочитан от жителите за разходки, спорт и пикници е Щатпарк, в който е разположен и планетариумът. Парковото гробище Олсдорф е най-голямото по рода си в света.

Няма коментари: