понеделник, 19 юли 2010 г.

Tоп 16 на телефоните на бъдещето

Концептуалните модели на различните устройства ни позволяват да видим различни, чупещи стереотипите идеи на дизайнерите.Такива устройства се появяват постоянно, но ние ще ви представим хит парад на 16-те най-интересни телефона на бъдещето, които не изключено един ден да държим в ръцете си.


                                       TripleWatch



Самата идея за часовник-телефон не е нова, но студентът от университета в Бриджпорт Менон Манинава е измислил достатъчно интересен дизайн – от не съвсем обичаен часовник да направи обикновен мобилен телефон. Интересното е, че когато устройството се използва като ръчен часовник, по него може да се говори чрез вградения микрофон.

WYSIWIG телефон



Абревиатурата WYSIWIG се разшифрова като What You See Is What You Get – каквото виждате, това получавате. Изобретателят на това концептуално устройство Пей-Хуа Ханг е нарекъл своята разработка именно така. В този телефон за визьор на вградената камера се използва... обикновено стъкло. Тоест, гледате през него и снимате наистина това, което виждате. А пък управлението на апарата се осъществява с помощта на нормален сензорен екран.




                                                                 Aura от Asus
 
 

ASUS Aura е снабден с голям сензорен екран, но разработчикът не се е отказал и от използването на обикновени бутони за управление. По всяка вероятност, в телефона ще бъдат достъпни различни функции, присъщи на PDA и комуникаторите. При това, при дебелина на устройството от 6 мм, в него е предвидена и QWERTY клавиатура.

„Sleak’n’Slim“ от Sky



„Sleak’n’Slim“ на компанията SKY е още една концепция със сензорен дисплей и технология touchscreen. Всеки от отделните участъци на сензорния панел е осветен, а клавиатурата е скрита под капака. Съдейки по всичко, разработчиците са следвали модната тенденция за „максимален минимализъм“ на дизайна.

Комуникаторът Nokia 888



Nokia не желае да отстъпи своите позиции на конкурентите си, в това число и по отношение на концептите. Комуникаторът Nokia 888 от дизайнера Тамер Накиси е футуристична модел, който умее да разпознава глас и работи на горивни елементи. Благодарение на гъвкавия сензорен екран и чувствителното на докосване покритие на корпуса, този телефон се оказа победител в конкурса Nokia Design Award.

Телефон-гривна с вграден МР3 плейър


Този телефон-гривна е предназначен преди всичко за дамите, които обичат дрехи без джобове или пък не желаят да носят телефона си в дамската чантичка. Освен стандартните функции, в гривната е вграден и МР3 плейър.

Cuin5


Телефоните на бъдещето трябва да имат поне една обща черта – да бъдат максимално прости за използване и да поддържат при това всички съвременни функции. В дизайна на CUin5 тази идея обаче е реализирана на друго ниво. Този телефон може да се нарече удачен представител на „постдисплейната епоха“ - за управление на устройството се използва само глас. А пък за отговор на обаждане и набиране на номер, на всяка от страните на Cuin5 е предвидена клавиатура.

Телефон-змия от BenQ Siemens


Оригинално и впечатляващо концептуално устройство, който се обвива около китката на ръката и освен за телефон, може да се използва и като моден аксесоар.


 
                                                              Dark Label Retroxis
 

Дизайнът на Dark Label Retroxis от Лим Це Тат ясно отразява ретро-подхода в хармонично съчетание с истинска естетика, удобство при управление и функционалност. Изящният корпус от поликарбонат позволява значително да се намали теглото на апарата и да се увеличи неговата здравина.

Onyx от Synaptics


Onyx е първият телефон със сензорен дисплей, в който е използвана технологията Synaptics Clearpad с капацитивен датчик. Освен това, устройството може да се похвали с висока резолюция на екрана, позволяваща по-приятно да се гледат филми на него.

Black Box


Дори само заради външния вид трябва да обърнете внимание на Black Box на BenQ Siemens. На сензорния дисплей се извеждат всички функции, които използвате най-често и те се разпределят автоматично.



                                                                       Tag от NEC


Корпусите от гъвкави материали стават все по-популярни и NEC не изпуска възможността да представи свой концептуален модел - Tag. С телефона можете да правите каквото си искате – да го носите като гривна, да го окачите някъде, да го обвиете върху нещо, да го използвате като стилна интериорна вещ...

Nokia Aeon


Вдъхновена явно от Onyx на Synaptics, Nokia разработи свой концептуален телефон с название Aeon. За него се знае само, че цялата повърхност на телефона ще е сензорна. Както винаги, финландският гигант не бърза с коментарите.

Идея и от Sony Ericsson



Не е известно дали този модел на Sony Ericsson ще влезе в серийно производство. В концепта е използван OLED дисплей, 3,2 Мп камера, FM радио и 2 GB памет. Освен това, под капака е скрита не по-малко тънка клавиатура.




                                        Nokia Archive

Още един концепт на Nokia с название Archive, предоставящ на потребителя възможност да провежда конференции и презентации от отдалечено разстояние. А пък профилът Bluetooth A2DP гарантира качествена и стабилна връзка със слушалките. За останалите функции нищо не се знае.


                                          Nokia Morph
 

Телефонът Morph е разработен от инженерите в изследователския център на Nokia и университета в Кембридж, и е базиран на нанотехнологиите. Корпусът на устройството е направен от гъвкав материал, представляващ прозрачен дисплей – по този начин апаратът може да приема всякаква форма, а повърхността му се самопочиства. Разбира се, технологиите, които позволяват да се създаде такова устройства за сега не са разработени, но най-вероятно ще се появят до 10 години. Независимо от това, Nokia очаква част от идеите, заложени в концепта, да бъдат реализирани в различни устройства в близките седем години.

Няма коментари: