понеделник, 19 юли 2010 г.

Няма да спират нета за пиратски даунлоуд

Европейският парламент гласува в полза на потребителите






314 европейски депутата гласуваха срещу идеята да бъдe спиран интернет достъпът на потребители, които свалят пиратско съдържание от мрежата. Защитници на подобен подход за борба срещу нарушенията на авторското право се оказаха 297 депутата, съобщава arstechnica.com.
Мнозинството смята, че едно такова решение трябва да отчита интересите на всички страни. В случая, забраната на достъпа до интернет работи само в полза на притежателите на авторски права, като в същото време нарушава интересите на потребителите, гласи предложението на защитниците на файловия обмен.
Европейските депутати препоръчват на интернет доставчиците в страните членки на ЕС да не блокират трафика от файлов обмен и да не прекъсват заради него интернет достъпа на своите клиенти.

Дебатите в европейския парламент бяха инициирани от радикалните действия на правителствата на няколко страни, сред които Франция и Великобритания, в борбата срещу пиратското съдържание в Интернет. Неотдавна френският президент Никола Саркози предложи изключване от интернет на потребители, които свалят пиратско съдържание. Идеята е тази крайна мярка да се прилага след две предупреждения на нарушителите.
Подобни законопроекти подготвят Великобритания, Япония и САЩ. На Острова текат преговори между интернет доставчиците и притежателите на авторски права върху съдържание за това как точно схемата да бъде реализирана на практика.

Няма коментари: