неделя, 27 юни 2010 г.

В търсене на митичния град Троя (част втора)

Шлиман бил убеден, че е открил митичния град Троя. Много от историците – специалисти по Античността, били настроени доста скептично към това твърдение, но археологът имал влиятелни покровители.
Трябва да признаем, че Шлиман бил възторжен археолог-любител, но работата му се отличавала с крайна немарливост и несистематичност. Докато продължавали разкопките, без да му мигне окото Шлиман унищожил находки, които трябвало да подлежат на щателен научен анализ. Той просто вземал от местата им откритите предмети, без да описва в документите си къде точно били откривани те!


Шлиман бил убеден, че е разкрил митичния град Троя. Много от историците – специалисти по Античността, били настроени доста скептично към това твърдение, но археологът бил покровителстван от британския премиер Уилям Гладстон – много образован човек, който се увличал от тайните на Античността и подкрепял с все сили Шлиман.

С помощта на друг виден археолог – Вилхелм Дорнфелд, постепенно започнала да се изяснява заплетената история на града и неговата структура. Шлиман и Дорнфелд открили девет археологически находки, всяка от която сама по себе си представлявала останки от “нов” град Троя, построен върху отломките на предишния.

Двамата изследователи започнали да номерират останките, започвайки с Троя I, който бил и най-древният, и завършвайки с Троя IX, построен в римски времена. По-късно археолозите усъвършенствали тази своя система и открили множество второстепенни археологически находки. Общият им брой бил 46.

Самият Шлиман предполагал, че градът, който търси и който всъщност е истинският Троя, е Троя II. По-късно хипотезите на археолозите претърпели някои промяни и вече се смятало, че митичният град от историята на Омир всъщност е седмият поред.

Състоянието на намерените човешки останки сред разкопките свидетелствали, че гражданите на града умрели от насилствена смърт около 1250 г. пр. Христа. Тази дата се счита от повечето учени за времето, когато пада Троя!

Няма коментари: