неделя, 27 юни 2010 г.

В търсене на митичния град Троя (част трета)

Парис – най-красивият от смъртните мъже, бил накаран да си избере за жена най-прекрасната от трите богини – Хера, Атина Палада и Афродита. Изборът на Парис паднал върху хубавата Елена.
Героичната схватка на гърци и троянци започва, след като Парис – най-красивият от смъртните мъже, бил накаран да си избере за жена най-прекрасната от трите богини – Хера, Атина Палада и Афродита. Парис избрал за своя жена Афродита, която му обещала и любовта на всяка друга смъртна жена, която той пожелаел. Изборът на Парис паднал върху хубавата Елена, съпруга на царя на Спарта Менелай. С помощта на своята закрилница Афродита, Парис успял да спечели Елена и избягал с нея в Троя.


Цал Менелай се заклел да отмъсти на Парис за стореното и могъщият му флот се отправил на завоевателен поход към Троя. Той бил защитен от всички страни с непристъпни стени и обсадата му продължила повече от 10 години, но градът така и не паднал. Завоевателите разбрали, че не могат да преодолеят защитата на Троя със сила и решили да прибегнат до хитрост.

Гърците построили огромен дървен кон, в който се скрил отряд войни. След това те оставили коня пред вратите на Троя като дар, който троянците се изхитрили да пренесат в града. Междувременно гърците демонстративно се качили на корабите си и отплавали.

Същата нощ гръцките войни излезли от коня и отворили вратите на непристъпния Троя за армията си, която се била върнала под стените на града, използвайки прикритието на нощта. Последвало кърваво клане, в което загинали почти всички троянци, в това число и Парис. Хубавата Елена, заради чиято красота в поход се отправил флот от 1000 кораба, отново се върнала при цар Муенелай, бързо забравяйки мъката по любимия.

Троя бил изгорен до основи и се превърнал във фундамент за по-късни постройки. През вековете те също посрещнали своята съдба. Единствен изследователят Шлиман не се отказал да търси Троя!

1 коментар:

Анонимен каза...

taka e no kade wse pak se namira grada